The Wild West

 

 

 

 

 

Lite Line Dance Historia.

 

Country Dance har sitt ursprung i 1800-talets folkdanser och några av dess olika former har levt vidare och varit populära i perioder. Singeldansen dansades vid skördefester, nere i gruvor och på ställen där det fanns en ”fiddler” och där hårt arbetande människor ville röra på kroppen, även om det då inte benämndes som Line Dance.

Dans, har alltid liksom musik, inom olika kulturer uttryckts på ett dynamiskt, personligt och spirituellt sätt. De olika kulturerna har fört med sig en nations specifika dans och alla hade lite eller ingen erfarenhet av att dansa tillsammans och visa upp sina danser.

Cowboys var t ex inte de mest rörliga dansarna. Deras många och långa timmar i sadeln och deras påfrestande arbete skapade inte direkt någon finess åt dansen. De såg mer ut som om de skulle brännmärka boskap i stället för att ge uttryck åt dansen.

Cowboys hade inte heller tid att lära sig att bemästra invecklade danssteg och utföra dem med grace eller leda sin danspartner över golvet till ”fiddlerns” stråkar. Han syntes mer vilja dansa med tjo & tjim och glada tillrop. Den swing en cowboy fick av att kliva ur sadeln, utvecklades till en ”polka gallop”, trots tunga boots och sporrar som bidrog till ett grovt och primitivt fotarbete. Sporrarna tvingade dem att hålla isär fötterna, därav steget Shuffle eftersom de var tvungna att ”shuffla” fram med sporrar på till musiken. Många av dessa cowboymanér har överlevt i dagens moderna Western Dance´s. Rörelsen ”double arms over” är en kvarleva från rörelsen att ”knyta loss kalvens ben” vid brännmärkning. Den fundamentala rörelsen ”push pull position” härstammar från rytmen av att hålla tillbaka tyglarna på hästen.

På 1800-talet samlades folk överallt för att dansa, på rancher, i lador och på öppna stora ytor under stjärnorna. Sakta började en specifik ”Western Dance” att framträda. Rörelser med ett visst tema (Novelty Moves) och stilar som var populära i södern, tog sig till väst och upptogs av de nya bosättarna. De fria svarta amerikanerna influerade övriga med en dansstil som än idag kan ses inom Country Swing Dance.

Efter andra världskriget kunde vi höra ett nytt musikaliskt tempo, Be-Bop, en slags vild och snurrig Swing som blev väldigt populär i storstäderna och utvecklades snabbt till ”popmusik”. Rockabillyn kom i mitten på 1950-talet och blev senare känd som Rock´n Roll, en dans som tycktes lik Jitterbugg och Swing.

Dansformerna ändrades snabbt och dramatiskt i början på 1960-talet. Partners var man bara på papperet med sitt namn och man tillät kroppen ge sig hän helt och hållet till musiken. Couple Dance återfick sin popularitet i mitten på 1970-talet, när discon gjorde sitt intåg. I slutet av 1970-talet växte både disco och countrymusiken i popularitet och intresset för ”Western Dance” tilltog också. Gamla danser blev plötsligt vägvisare för den nya generationen. Nu när Swingen var tillbaka, dansade man in 1990-talet med ett leende, en hatt och en vänlig inställning.

Specifika detaljer för just Line Dance - historik är svår att hitta och att slå fast ett speciellt årtionde är omöjligt. Hur som helst kan man ändå påstå att den mest betydelsefulla påverkan ändå gjordes av cowboys.

 

 

   HonkyTonkStompers

             Vimmerby Linedancers